19 października uczniowie klasy II i III uczestniczyli w warsztatach w cukierni „Marta” w Inowrocławiu. Na miejscu powitano uczniów staropolskim zwyczajem czyli „chlebem i solą”.
Mistrz piekarnictwa przekazał tajemną wiedzę wypiekania chleba w piecu kamiennym i na naturalnym zakwasie. Po obejrzeniu filmu „Od ziarenka do bochenka” uczniowie przystąpili do praktycznej nauki formowania bochenków chleba, podpłomyków, rogali, chałek oraz drożdżówek. Po ciężkiej pracy, przy kujawskiej balladzie, uczniowie biesiadowali i degustowali własne wypieki.
Następnie wszyscy uczniowie wzięli udział w konkursie wiedzowym, w którym mogli zaprezentować świeżo zdobytą wiedzę. Na koniec Mistrz wręczył każdemu uczniowi pamiątkowy dyplom „Małego adepta piekarnictwa”.
Wszyscy uczniowie pełni wrażeń wrócili do szkoły z własnoręcznie przygotowanymi bochenkami chleba oraz głowami pełnymi nowej wiedzy. A w marcu kolejna wizyta w cukierni „Marta”. Tym razem zdobienie wielkanocnych bab.
88-121 Chełmce
Chełmce 51